5 tips til at skabe en fælleshave

23 dec, 2019
Af: Amir Zainorin

Sponsoreret

Fælleshaver er blevet meget populære. Du kan se fælleshaver i mange boligområder. Folk er klar over, at disse haver kan have en positiv effekt på deres liv. I en fælleshave samles beboerne for at dyrke frugt og grøntsager.

Beboerne deler haven og vedligeholder den selv. Disse typer af haver kan også generere indtægter. Her er nogle tips til at oprette en fælleshave.

Post billede 5 tips til at skabe en fælleshave Giv ansvaret til nogen - 5 tips til at skabe en fælleshave

Giv ansvaret til nogen

Det er en god ide at vælge en eller flere til at være ansvarlig for projektet. Du kan også invitere samarbejdspartnere, som har erfaring med sådanne projekter til at deltage. På den måde bliver det lettere for dig at oprette en fælleshave.

Vælg et sted

Du skal sørge for at vælge det rigtige sted til din have. Pladsen skal være rummelig, have  sollys nok, og jordens kvalitet skal være god. Du skal også sørge for, at der er adgang til vand.

Post billede 5 tips til at skabe en fælleshave Hold møder - 5 tips til at skabe en fælleshave

Hold møder

Sørg for at holde møder, når der skal besluttes, hvilken type planter I vil dyrke, hvordan I vil skabe haven, holde budgetterne og så videre. Diskussioner og debat skaber bedre ideer.

Lav regler for haven
I og med at mange mennesker har adgang til haven, skal du lave nogle haveregler. Du skal fx sørge for at lave instruktioner til vanding og kompostering, ligesom du skal også lave regler for sikkerheden i haven.

Sørg også gerne for at nævne havens åbnings- og lukketider, konsekvenserne af at ødelægge plantebede og andre regler.

Lad skriftlige aftaler

Sørg for at få aftalerne nedfældet på papir og underskriv dem. Da mange mennesker får adgang til at vedligeholde haven, er det afgørende med klare aftaler. På den måde undgår man, at nogen overtræder de regler, som have-holdet har oprettet.

Fælleshaver kan fremme helbredet og skabe bedre social kommunikation.