6 tips at holde haven sund

20 nov, 2019
Af: Amir Zainorin

Sponsoreret

En smuk have ved huset er alles drøm. Det kræver en indsats at skabe en dejlig have, men det er endnu mere udfordrende at vedligeholde den. Du skal passe godt på din have for at holde den sund – ellers går det ud over planterne.

Mange mennesker skaber også indendørs haver. Men hvis haven ikke er sund, har du heller ikke et sundt miljø i dit hjem. Her er nogle tips til at holde din have sund.

Post billede 6 tips at holde haven sund Undersøg planterne inden du køber - 6 tips at holde haven sund

Undersøg planterne inden du køber

Sørg for, at de planter, du køber, er sunde og ikke har nogen sygdomme. Du kan læse forskellige bøger om planter og lære at identificere en sund plante. Du skal altid kigge grundigt på rodkvaliteten, før du køber.

Hold insektene væk

Insekter kan påvirke dine planter. Så du bør tage forholdsregler for at holde insekterne væk. Nogle insekter kan indeholde vira, der kan overføres fra den ene plante til den anden.

Post billede 6 tips at holde haven sund Tilsæt god gødning - 6 tips at holde haven sund

Tilsæt god gødning

Du skal bruge gødning i god kvalitet og i den rigtige mængde. Hvis du bruger for meget gødning, kan det brænde rødderne, hvilket kan betyde, at planterne får vanskeligheder med at absorbere vand. Du kan gennemføre en jordtest for at finde ud af, hvad næringsstof-niveauerne i jorden er, så du kan bruge den rigtige gødning i den korrekte mængde.

Skab de bedste betingelser indendørs

Hvis du har en have inde i huset, skal du sørge for, at planterne får tilstrækkeligt med lys til at vokse. Rummet skal også have den rigtige luftfugtighed.

Fjern ødelagte plantedele

Når planten er beskadiget, skal du behandle den og fjerne de ramte dele. Ellers kan planten blive inficeret og forårsage sygdomme. Ved beskæring skal du bruge skarpt værktøj, så de bliver skåret ordentligt.

Post billede 6 tips at holde haven sund Hold haven ren - 6 tips at holde haven sund

Hold haven ren

Du bør gøre rent i haven ofte, så du undgår at affald eller ukrudt påvirker planternes sundhed. Hvis du har en beskidt have, vil det påvirke luft og miljø i og omkring din bolig, ligesom det bringer uønskede insekter og sygdomme ind i haven.

Det er en god ide at læse mange havebøger for at blive klogere på, hvordan du vedligeholder din have på bedst mulige måde. Hvis ikke du kan holde din have ren og sund, vil det også påvirke både dit hus og dit helbred.