Hvordan fungerer E-cigaretter?

10 jan, 2022
Af: Amir Zainorin

Sponsoreret

Du har måske set nogle mennesker sidde og suge på sci-fi-agtige pinde, hvorefter de blæser en kæmpe sky af velduftende damp. Det ser flot ud, og er også meget populært. Det, de sidder og ryger på, hedder en E-cigaret. Men hvordan virker sådan et aggregat egentlig?

 

Hvad er det?

En E-smøg bruges typisk som led i et rygestop på samme måde som nikotintyggegummi, og andre nikotinholdige produkter. Den består af tre dele: Et batteri, en tank og en coil. Batteriet er genopladeligt og sidder i bunden. På batteriet sidder typisk en lille knap, man skal trykke på for at ryge.

Coilen sidder mellem batteriet og tanken, og er den del, der sørger for at varme væsken op til den rigtige temperatur.

 

Hvad ryger man?

I E-cigarettens øverste del – tanken – fylder man det på, som man ryger. Det hedder e-væske eller E juice, og er en klar væske. Når væsken bliver varmet op, fordamper den, og det er den damp, man kan se forlade munden på rygeren. Væsken fås i mange smagsvarianter der spænder fra frugtige til tunge smage som tobak og vanilje. De fås også både med og uden nikotin.

 

Hvorfor er det forskel på e-cigaretter?

E-cigaretter kommer i mange former og farver. Nogle er tynde som kuglepenne, hvorimod andre er store, grove og kasseformede. Selvom der er stor æstetisk forskel på dem, består de alle af de samme tre hoveddele. Typisk er de større varianter også mere komplicerede, og kan indstilles på mange måder, for at give rygeren en bedre rygeoplevelse.

Som med de fleste andre ting i livet, følges pris og kvalitet hånd i hånd. Der er også stor prisforskel på e-cigaretter. De billigste vil være af en dårlig kvalitet med et batteri af sølle stand, hvor de andre måske kan holde i årevis.